Svar om pessoa

Kristin

Håller med om att det är en väldigt stor debatt om något som i slutänden inte kommer slutas användas för att folk har åsikter. Sen hur bettet egentligen inverkar på hästen tycker jag är en annan sak.. :) 

Men måste bara kolla om jag förstår dig rätt här. 
"Pessoabett trycker i nacken samtidigt som det drar upp mungiporna. Det är inget bett man rider dressyr på, men nu pratar vi hoppning och uteritt där många hästar blir starka". 
- Du skriver själv om inverkan som pessoabettet gör, men efter skriver du att man inte använder det i dressyr utan i hoppning. För mig känns det snarare värre att använda det i hoppning. Ggenerellt sätt om man åker på en hopptävling och kollar så sliter ryttare mer i sina hästars munnar för att stanna och svänga snabbt, jämförtbart med i dressyren. Då känns det (för mig) ännu värre att sätta in ett sådant bett i hästens mun i hoppning än i dressyr? Förstår du min tankegång? Bara nyfiken på hur du tänker. :) 

 

Svar: Jag förstå vad du menar, men det är också en fråga om hur skicklig man är. Måste man dra i hästen för att den ska svänga så håller jag med om att pessoa inte är optimalt då det är ett skarpt bett. Då måste man lägga mer tid på markarbete så att man har hästen med sig bättre. Sen vet jag inte om det är tillåtet att rida dresssyr på pessoa, någon som vet?

 

"..än att fortsätta på tränsbett och behöva en hel långsida innan hästen stannar." 
- Här är dock min personliga åsikt att något är fel på häst, eller ryttare, om det ska behöva vara en så pass stor kamp. Tänk när hästen rids in, då har den aldrig någonsin haft ett bett i munnen = oförstörd och känslig. Hästar tänker inte att "nu jäklar ska jag jäklas med matte för att hon är elak och använder bett". Min erfarenhet är att något kan vara obehagligt eller göra ont för hästen (kan lika gärna vara sadeln som ligger fel exempelvis), eller så vet inte ryttaren vad hen gör.

 

Svar: När jag använde pessoat så var det för att min ponny hade övrskottsenergi efter att han hade varit skadad. Han var välriden annars, men då valde vi att bettsa upp under en kortare period tills han hade lugnat ner sig lite. Han var väldigt känslig i munnen och gilade inte när man drog, då blev han jättestressad. Så det låg inte i sadeln eller markarbetet. Så var iallafall min situation!

Sen är det ju klart att det finns ryttare som använder pessoat fel, men då sitterr det inte i bettet utan i ryttaren själv.

 



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
Jag heter Agnes Croné, jag är 18 år och bor i Umeå. Jag har en D-ponny som heter Biscuit Gold, men kallas Kryckan. Han blev min i maj 2013. Vi är kvalade MSVB och målet är att debutera under året!

Jag heter Linda Söderholm, jag är 19 år och bor i Umeå. Jag har en storhäst som heter Peppino, men kallas för Peppe. Vi importerade honom från Tyskland november 2013, där har han tävlat upp till 130cm som 6-åring.

Follow on Bloglovin