Dag 5- ett ridsportsrelaterat åsiktsinlägg

Ja alla kan ju gissa vad detta kommer att handla om. Stilbedömningen för b-ponnysarna i SM såklart. Jag är inte speciellt insatt och har aldrig ridit ett SM själv, men här kommer mina åsikter iallafall.

B-ponnytiden är i 99 fall av 100 den tiden som många tycker har varit roligast. Under den tiden är man liten, och allt ska vara roligt. Man lär sig grunderna och måste få misslyckas för att kunna utvecklas. För man lär sig ju faktiskt av sina misstag.

Jag blir så arg när jag läser att b-ponnyryttare bara busar runt på sina hästar och endast rider för de blågula rosetterna. De argumenten börjar bli så gamla och uttjatade. Barnen som rider nu är jätteduktiga och rider jättefint! Det skulle vara skönt om alla bara kunde sluta nedvärdera b-ponnyryttarna, för de är trots allt flera år yngre än ryttarna i de andra kategorierna.

Jag är inte emot själva stilbedömningen i sig, utan som en avgörande faktor på SM. Ett av argumenten för stilbedömningen är att b-ponnytiden är en utvecklingsfas inför framtiden, men då tycker jag att det är mer logiskt att ha det i låga klasser som LC och LB eftersom det ändå är där man lär sig från början. Alla  som har lyckats kvala till SM genom två nationella nollor i MSVB kan rida, tro mig. När man har tagit sig så långt så skulle det ju inte vara så kul att missa medaljomhoppning pga att stildomarna har gett dig en halv poäng för lite? Vår sport går ut på att man ska vara felfri med bra tid. Är man ute efter snygg ridning så borde man fara till en dressyrtävling istället, för i hoppning är det helt enkelt inte prio 1.

Detta har inget med att göra att de placerade inte förtjänar sina medaljer, tvärt om. Det handlar om att fler måste få chansen att vara med och avgöra. Har man en pigg och svår ponny som springer med huvudet rakt upp så har man ju seriöst inte en chans.

Men en ännu sjukare sak är ju att man ska ta bort allt tävlande för barn under 12 år. Det är faktiskt så sjukt att jag inte kan tänka på det ens. Eftersom åldersgränsen för b-ponny går vid 13 år, så kommer ju den kategorin att dö ut helt. Så är det ju bara.

Det blir nog fotboll för mina barn istället, för en där sporten som kallas ridsport håller ju för fan på att spåra ur.

En namnlista som man kan skriva under, om man precis som jag är emot stilbedömningen: http://namninsamling.se/index.php?sida=2&nid=8349

Vad tycker ni om detta? Om tillräckligt många sätter ner foten så kanske vi kan få vårt kära ridsportsförbund att tänka om, för det skulle verkligen vara på tiden.. Kommentera nått smart:)




Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
Jag heter Agnes Croné, jag är 18 år och bor i Umeå. Jag har en D-ponny som heter Biscuit Gold, men kallas Kryckan. Han blev min i maj 2013. Vi är kvalade MSVB och målet är att debutera under året!

Jag heter Linda Söderholm, jag är 19 år och bor i Umeå. Jag har en storhäst som heter Peppino, men kallas för Peppe. Vi importerade honom från Tyskland november 2013, där har han tävlat upp till 130cm som 6-åring.

Follow on Bloglovin