Det här med pessoabett igen

Jag ser att pessoabett återigen har blivit en liten debatt på många bloggar. Folk tycker att det är jättebra, och andra verkar vilja polisanmäla alla som använder det. 
 
Förra året när jag höll på att sätta igång Olle efter en skada så var han otroligt stark. Jag hade ingen koll över huvud taget på mitt vanliga bett (tvådelat tränsbett). Jag pratade med en tränare då som sa att jag skulle testa pessoa tillfälligt tills han hade lugnat ner sig. Olle gick som en klocka! Istället för att sitta bakåtlutad och dra allt jag orkade, så kunde jag rida med fina hjälper och mjuk hand. Jag kunde rida honom i en lång, låg form som vanligt, ridningen blev harmonisk. Jag red på pessoa i två veckor innan jag kunde gå tillbaka till mitt vanliga bett igen.
 
 
Men reaktionerna på min blogg när jag skrev att jag red på pessoa. Folk gick i taket. Herregud människa du kan ju inte rida på pessoa! Din häst är ju inte stark?! Ser du inte till din hästs bästa? Okej, helt jävla seriöst.
 
1. Jag rider på precis vilket bett jag vill, så länge min häst trivs på det.
2. Hur vet du hur han var att rida? Du hade gärna fått sitta upp och motionera bort överskottsenergin. varsogod.
3. Jo det är just därför jag inte vill slita sönder munnen på honom.
 
Pessoabett trycker i nacken samtidigt som det drar upp mungiporna. Det är inget bett man rider dressyr på, men nu pratar vi hoppning och uteritt där många hästar blir starka och vill springa. Enligt mig är det bättre att bettsla upp och kunna rida mjukt och få stopp, än att fortsätta på tränsbett och behöva en hel långsida innan hästen stannar.
 
Bettet kan också gå upp i gommen på hästen, men det kan ju ett tvådelat tränsbett också göra. Det finns raka pessoabett också, så där var det problemet löst. Vi pratade också om att sätta deltatyglar i ringarna så fördelas trycket bättre. Man kan krångla till det hur mycket som helst om man vill.
 
Olle var en ponny med starka åsikter, var nått fel så sa han till direkt. Ni skulle ha sett honom när jag red på ett bett som han inte gillade. Han taktade med huvudet bland stjärnorna och  ville inte. Men pessat gillade han. Bara för att Klas-Åsas häst inte går bra på pessoa betyder väl inte det att min inte kan göra det?
 
Jag får migrän på alla åsikter hit och dit. Kan vi inte låta varandra vara istället? Jag funderar faktiskt på att testa pessoa på C, han blir stark och då vill jag testa nått skarpare bett. Får se hur jag gör med det!
 
Har ni några åsikter eller erfarenheter av pessoabett? :)



Kommentarer
Postat av: Emma

Bra inlägg!

2013-07-27 @ 15:37:26
Postat av: Kristin

Håller med om att det är en väldigt stor debatt om något som i slutänden inte kommer slutas användas för att folk har åsikter. Sen hur bettet egentligen inverkar på hästen tycker jag är en annan sak.. :)

Men måste bara kolla om jag förstår dig rätt här.
"Pessoabett trycker i nacken samtidigt som det drar upp mungiporna. Det är inget bett man rider dressyr på, men nu pratar vi hoppning och uteritt där många hästar blir starka".
- Du skriver själv om inverkan som pessoabettet gör, men efter skriver du att man inte använder det i dressyr utan i hoppning. För mig känns det snarare värre att använda det i hoppning. Ggenerellt sätt om man åker på en hopptävling och kollar så sliter ryttare mer i sina hästars munnar för att stanna och svänga snabbt, jämförtbart med i dressyren. Då känns det (för mig) ännu värre att sätta in ett sådant bett i hästens mun i hoppning än i dressyr? Förstår du min tankegång? Bara nyfiken på hur du tänker. :)

"..än att fortsätta på tränsbett och behöva en hel långsida innan hästen stannar."
- Här är dock min personliga åsikt att något är fel på häst, eller ryttare, om det ska behöva vara en så pass stor kamp. Tänk när hästen rids in, då har den aldrig någonsin haft ett bett i munnen = oförstörd och känslig. Hästar tänker inte att "nu jäklar ska jag jäklas med matte för att hon är elak och använder bett". Min erfarenhet är att något kan vara obehagligt eller göra ont för hästen (kan lika gärna vara sadeln som ligger fel exempelvis), eller så vet inte ryttaren vad hen gör.

2013-07-28 @ 11:54:22
URL: http://northwind.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
Jag heter Agnes Croné, jag är 18 år och bor i Umeå. Jag har en D-ponny som heter Biscuit Gold, men kallas Kryckan. Han blev min i maj 2013. Vi är kvalade MSVB och målet är att debutera under året!

Jag heter Linda Söderholm, jag är 19 år och bor i Umeå. Jag har en storhäst som heter Peppino, men kallas för Peppe. Vi importerade honom från Tyskland november 2013, där har han tävlat upp till 130cm som 6-åring.

Follow on Bloglovin